HANTERING & FÖRVARING


Förvaringen av äpplena har stor betydelse för hållbarheten på frukten. Den viktigaste faktorn att ta hänsyn till är temperaturen. I hemmet har Du kanske inte möjlighet att förvara äpplena under helt optimala förhållanden, men även en liten ansträngning när det kommer till förvaringen kan ha stor betydelse för hållbarheten. Vår rekommendation är en förvaringstemperatur på 2℃. Äpplena vill förvaras kallt, men klarar inte av minusgrader!

 

 

Ett äppelträd blommar under två till tre veckors tid, under hela den här tiden bildas äpple på trädet. Detta gör att det kan skilja lika mycket i mognad mellan äpplena när det är tid för skörd.

 

"För att kompensera för skillnaden i mognad plockas äpplena i upp till fyra omgångar, så kallad gallringsplockning".

 

Trots detta kommer där alltid finnas en viss variation i mognadsgrad och färg i ett parti äpple. Vi väljer att se variationerna som en fördel, eftersom äpplena kan konsumeras under en längre tid.

 

 

Vår rekommendation är att Ni äter de lite mognare äpplena (med gulare bakgrundsfärg) först, och sedan fortsätter på de lite mindre mogna (med grönare bakgrundsfärg). Då hinner de mindre mogna äpplena mogna fram innan de skall konsumeras, vilket gör att Ni kan njuta av fina, lagom mogna äpple under en längre tid.

 

 

Ett äpple är mycket stötkänsligt! Det är av yttersta vikt att äpplena hanteras varsamt genom hela produktionskedjan, från det att äpplet plockas från trädet till det att det konsumeras. Vi gör vad vi kan för att undvika stötskador genom att plocka äpplena för hand vid skörd, dessutom hanteras äpplena med handkraft vid packning och sortering.

 

"Det krävs väldigt lite för att ett äpple ska bli stötskadat, ett fall på två centimeter kan räcka."

 

Det kan ta upp till två timmar innan stötskadan

framträder tydligt.

 

 

Vår rekommendation är att Ni verkligen tänker på att hantera äpplena med försiktighet - ställ ner påsen med äpplena försiktigt, se till att de inte kan kasa runt i bilen under transport, lägg ner dem varsamt i fruktskålen!

 

 

"Vår målsättning är att alltid leverera

en produkt av högsta kvalitet."

 

Detta försöker vi uppnå bland annat genom att välja sorter som utvecklas väl i vårt nordliga klimat, men även genom att testa nya sorter som vi tror kan berika vårt sortiment. Dessutom strävar vi efter att hela tiden ligga i framkant vad det gäller odlingsteknik. Trots att vi gör vårt yttersta är det många faktorer som vi inte har kontroll över. Väder och skadegörare är exempel på saker som vi inte helt kan kontrollera, men som också påverkar kvaliteten.

 

Vår önskan är att våra produkter alltid ska uppfylla Era förväntningar, om detta inte är fallet - snälla låt oss

veta hur vi kan bli bättre!

 

Engelbrekts Äpple AB, Gamla Södåkravägen 233, 263 92 Jonstorp

Facebook: Engelbrekts Kullabygden, Instagram: @engelbrektsapple

Copyright Engelbrekts Äpple AB 2021