VÅRA ÄPPLEN

 

Vår huvudsakliga produkt är äpple för färskkonsumtion. Vår målsättning är att alltid ha flera olika sorter till försäljning i vår gårdsbutik så att alla kan hitta en sort som faller i smaken men samtidigt måste vi ta hänsyn att olika sorter smakar olika bra beroende på när på säsongen de konsumeras.

 

Vissa sorter lämpar sig för konsumtion direkt efter skörd medan andra sorter blir bättre efter att de lagrats en tid. Vi strävar efter att alla äpple ska ätas när de smakar som bäst, även om efterfrågan på en viss sort kan finnas under hela säsongen.

 

Discovery är vår tidigaste sort, den skall helst ätas direkt efter skörd och kan inte lagras någon längre tid. Därefter kommer Aroma, Zari, Robeijn, Elstar och Ingrid Marie och Rubinola. Dessa sorter går även de, bra att äta direkt efter skörd men de kan även lagras en tid, ofta pratar man om att de kan lagras till januari/februari. Rubinola kan lagras bra mycket längre, men oftast är efterfrågan störst på hösten.

 

Elise och Rubinstar är våra senaste sorter, de ska helst lagras under en längre period för att utveckla den karakteristiska smaken. Elise och Rubinstar brukar vi sälja från februari/mars fram till dess att äpplena är slut i maj/juni.

 

 

Discovery

Aroma

Zari

Rubinola

Ingrid-Marie

Elise

Rubinstar

Discovery

 

Discovery är en sort från Storbritannien, upptäckt under tidigt 1900-tal. Hos Engelbrekts har sorten odlats sedan 1987.

Discovery är vår tidigaste sort och är i och med det, den med kortast lagringstid.

 

Discovery är ett saftigt och sött äpple som vi i regel plockar från mitten av augusti till början på september. Äpplet bör konsumeras direkt efter skörd för bästa smakupplevelse.

Aroma

 

Svensk sort från 1947 framtagen på försöksstationen Balsgård. Släpptes efter provodling ut till försäljning 1973. Aroma är en korsning mellan Ingrid-Marie och Filippa. Idag är många av Aroma-träden i svenska fruktodlingar utbytta mot Amorosa, en naturlig mutation av den ursprungliga sorten vars frukt får en större andel röd täckfärg.

 

Aroma säljs i gårdsbutiken från skörd (mitten av september) till i början av januari. Aroma är ett syrligt äpple med mycket smak som lämpar sig väl för matlagning.

Zari

 

Zari är en för Sverige ny sort, den introducerades år 2000 i Belgien och är en av avkommorna till den mycket populära holländska sorten Elstar. 2013 planterades de första träden hos Engelbrekts och 2014 utökades arealen ytterligare vilket har gjort Zari till en av huvudsorterna. I dagsläget är Engelbrekts den största odlaren av Zari i landet.

 

Zari säljs i gårdsbutiken från slutet av september till slutet av februari. Zari är ett sött och samtidigt syrligt äpple med mycket smak, vilket gör sorten unik och väl lämpad för både matlagning och färskkonsumtion.

Rubinola

 

Rubinola är en tjeckisk äpplesort känd för sitt höga innehåll av C-vitamin oh för sitt goda resultat i smaktester. Rubinola planterades hos Engelbrekts under 2018. Äpplet är plattrunt, har långt skaft och röd-orange täckfärg. Det är ett fast äpple med hög sötma och syra.

Ingrid-Marie

 

Dansk sort från början av 1900-talet. Sorten har under lång tid varit ett mycket populärt äpple i Sverige och utgör ungefär en tredjedel av svensk äppelproduktion. Sorten är en avkomma till Cox Orange och har, även den gett upphov till röda mutationer. Idag odlas dessa varianter i stor utsträckning.

 

Ingrid-Marie säljs i gårdsbutiken från slutet av oktober till januari/februari eller så länge de räcker. Ingrid-Marie är ett sött äpple.

Elise

 

I Sverige planterades de första träden av sorten Elise kring sekelskiftet. Sorten har visat sig vara mycket mottaglig för fruktträdskräfta vilket gjort odlingen svår. Fruktträdskräfta är en svampsjukdom där effektiva metoder för att kontrollera spridningen saknas. Elise är i övriga aspekter en bra sort att odla och lagra men fruktträdskräftan är ett allvarligt hot mot sorten. Sorten är en avkomma till Cox Orange.

 

Elise säljs i gårdsbutiken från början på februari till slutet på april. Elise är ett saftigt, fast och syrligt äpple som passar bra till matlagning.

Rubinstar

 

Rubinstar namngavs i Tyskland 1983 och har sålts i Europa sedan 1987. Engelbrekts planterade de första träden av Rubinstar 2004, idag är det den största sorten i odlingen,
och Engelbrekts är den största odlaren av sorten i landet.

 

Rubinstar säljs i gårdsbutiken från mars till maj. Äpplet är sött, saftigt och krispigt.

Robeijn

Elstar

Junami

Maribelle

Kizuri

Robeijn

 

Introducerad i Belgien 2003, planterades hos Engelbrekts 2010. Sött, krispigt äpple som påminner om Rubinstar. Ger låga skördar.

Elstar

 

Holländsk sort introducerad på marknaden 1972. Elstar är en korsning mellan Ingrid-Marie och Golden Delicious. Stor sort i Holland och Danmark. Kommer med största sannolikhet förbli en provsort hos oss då den inte fått fäste på den svenska marknaden. Fast och sött äpple.

Junami

 

Junami är en schweizisk avkomma till Elstar som tidigare varit mycket populär i Europa. Där säljs den också under namnen Diwa och Milwa. Junami är ett lagringsdugligt, gott äpple men det ger låga skördar vilket bidragit till att vi inte satsat på sorten.

Maribelle

 

Maribelle, eller Lola som sorten också kallas, är en ny äppelsort introducerad i Holland 2011. Sorten har sitt ursprung ibland annat Gloster och Elstar. Maribelle har

ännu så länge visat sig mogna lite för sent för vårt klimat.

Vi kommer fortsätta med sorten i gårdsbutiken. Maribelle

är ett fast äpple med hög sötma.

Kizuri

 

Kizuri är en ny äpplesort från 2016 framtagen i Belgien.

Där säljs sorten företrädelsevis under namnet Morgana. Kizuri är ett stort fast äpple med mycket god lagringsduglighet. Äpplet är mycket saftigt med hög sötma. Sorten plockas i flera omgångar med start i november vilket gör sorten något sen för vårt klimat.

VÅRA PROVSORTER

Engelbrekts Äpple AB, Gamla Södåkravägen 233, 263 92 Jonstorp

Facebook: Engelbrekts Kullabygden, Instagram: @engelbrektsapple

Copyright Engelbrekts Äpple AB 2021