VÅRA ÄPPLEN

 

Vår huvudsakliga produkt är äpple för färskkonsumtion.

Vi försöker alltid ha flera olika sorter till försäljning i butiken så att alla kan hitta en sort som faller i smaken men samtidigt måste vi ta hänsyn att sorterna smakar olika bra beroende på när på säsongen de konsumeras.

 

Vissa sorter lämpar sig för konsumtion direkt efter skörd medan andra sorter blir bättre efter att de lagrats en tid.

Vi strävar efter att alla äpple ska ätas när de smakar som bäst, även om efterfrågan på en viss sort kan finnas under hela säsongen. Discovery är vår tidigaste sort, den skall helst ätas direkt efter skörd och kan inte lagras någon längre tid. Därefter kommer Aroma, Zari, Robeijn, Elstar och Ingrid Marie. Dessa sorter går även de, bra att äta direkt efter skörd men de kan även lagras en tid, ofta pratar man om att de kan lagras till januari/februari.

 

Elise och Rubinstar är våra senaste sorter, de ska helst lagras under en längre period för att utveckla den karakteristiska smaken. Elise och Rubinstar brukar vi

sälja från februari/mars fram till dess att äpplena är

slut i maj/juni.

VÅRA SORTER

Discovery

Aroma

Zari

Rubinola

Ingrid-Marie

Elise

Rubinstar

Discovery

Discovery är en sort från Storbritannien, upptäckt under tidigt 1900-tal. Hos Engelbrekts har sorten odlats sedan 1987.

Discovery är vår tidigaste sort och är i och med det, den med kortast lagringstid.

 

Discovery är ett saftigt och sött äpple som vi i regel plockar från mitten av augusti till början på september. Äpplet bör konsumeras direkt efter skörd för bästa smakupplevelse.

Aroma

Svensk sort från 1947 framtagen på försöksstationen Balsgård. Släpptes efter provodling ut till försäljning 1973. Aroma är en korsning mellan Ingrid-Marie och Filippa. Idag är många av Aroma-träden i svenska fruktodlingar utbytta mot Amorosa, en naturlig mutation av den ursprungliga sorten vars frukt får en större andel röd täckfärg.

 

Aroma säljs i gårdsbutiken från skörd (mitten av september) till i början av januari. Aroma är ett äpple syrligt med mycket smak som lämpar sig väl för matlagning.

Zari

Zari är en för Sverige ny sort, den introducerades år 2000 i Belgien och är en av avkommorna till den mycket populära holländska sorten Elstar. 2013 planterades de första träden hos Engelbrekts och 2014 utökades arealen ytterligare vilket har gjort Zari till en av huvudsorterna. I dagsläget är Engelbrekts den största odlaren av Zari i landet.

 

Zari säljs i gårdsbutiken från slutet av september till slutet av februari. Zari är ett sött och samtidigt syrligt äpple med mycket smak, vilket gör sorten unik och väl lämpad för både matlagning och färskkonsumtion.

Rubinola

Rubinola är en tjeckisk äppelsort känd för sitt höga innehåll av C-vitamin och för sitt goda resultat i smaktester. Rubinola är en ny sort hos Engelbrekts och kommer att finnas till försäljning hos oss från och med hösten 2019.

Ingrid-Marie

Dansk sort från början av 1900-talet. Sorten har under lång tid varit ett mycket populärt äpple i Sverige och utgör ungefär en tredjedel av svensk äppelproduktion. Sorten är en avkomma till Cox Orange och har, även den gett upphov till röda mutationer. Idag odlas dessa varianter i stor utsträckning.

 

Ingrid-Marie säljs i gårdsbutiken från slutet av oktober till januari/februari eller så länge de räcker. Ingrid-Marie är ett sött äpple.

Elise

Elise är en relativt ny sort, i Sverige planterades de första träden kring sekelskiftet. Sorten har visat sig vara mycket mottaglig för fruktträdskräfta vilket gjort odlingen svår. Fruktträdskräfta är en svampsjukdom där effektiva metoder för att kontrollera spridningen saknas. Elise är i övriga aspekter en bra sort att odla och lagra men fruktträdskräftan är ett allvarligt hot mot sorten. Sorten är en avkomma till Cox Orange.

 

Elise säljs i gårdsbutiken från början på februari till slutet på april. Elise är ett saftigt, fast och syrligt äpple som passar bra till matlagning.

Rubinstar

Rubinstar namngavs i Tyskland 1983 och har sålts i Europa sedan 1987. Engelbrekts planterade de första träden av Rubinstar 2004, idag är det den största sorten i odlingen, och Engelbrekts är den största odlaren av sorten i landet.

 

Rubinstar säljs i gårdsbutiken från mars till maj. Äpplet är sött, saftigt och krispigt.

VÅRA PROVSORTER

Robeijn

Elstar

Junami

Maribelle

Golden Delicious

Robeijn

Introducerad i Belgien 2003, planterades hos Engelbrekts 2010. Sött, krispigt äpple som påminner om Rubinstar. Ger låga skördar.

Elstar

Holländsk sort introducerad på marknaden 1972. Elstar är en korsning mellan Ingrid-Marie och Golden Delicious. Stor sort i Holland och Danmark. Kommer med största sannolikhet förbli en provsort hos oss då den inte fått fäste på den svenska marknaden. Fast och sött äpple.

Junami

Junami är en schweizisk avkomma till Elstar som ökar i popularitet utomlands. Där säljs den också under namnen Diwa och Milwa. Junami är ett lagringsdugligt, gott äpple men det ger låga skördar vilket bidragit till att vi inte satsat på sorten.

Maribelle

Maribelle, eller Lola som sorten också kallas, är en ny äppelsort introducerad i Holland 2011. Sorten har sitt ursprung ibland annat Gloster och Elstar. Maribelle har

 ännu så länge visat sig mogna lite för sent för vårt klimat.

Vi kommer fortsätta med sorten i gårdsbutiken.

Golden Delicious

Används som pollinerare i bland annat Elise.

Kommer finnas i butik från och med hösten 2017.

Engelbrekts Äpple AB, Gamla Södåkravägen 233, 263 92 Jonstorp

Facebook: Engelbrekts Kullabygden, Instagram: @engelbrektsapple

Copyright Engelbrekts Äpple AB 2018